UPP BKKIMM 2017. Powered by Blogger.

Friday, 29 October 2010

PENUTUPAN USMB DENGAN LAWATAN KE MAQAM AULIA'

KAHERAH, 23 Okt. - Alhamdulillah pada 23 Oktober yang lepas Unit Pengangkutan Sambutan dan Rehlah (UPSR) telah berjaya menganjurkan satu sesi lawatan ke Maqam Aulia' di sekitar Kaherah khusus untuk mahasiswi baru bagi sesi 2010/2011. Lawatan yang dianjurkan bersempena dengan program Sambutan Mahasiswa/wi Baru mendapat respon yang sangat positif dari kalangan mahasiswi yang terdiri daripada mahasiswi perubatan dan pengajian islamiah. Lawatan yang diketuai oleh Ustaz Ahmad Shahir bin Sulaiman yang juga merangkap Ketua Fasilitator telah berjaya mengunjungi sebanyak 30 buah maqam, antaranya Maqam Sheikh Abdullah As-Syarqawi, Maqam Sheikh Zakaria Al-Ansari, dan tidak lupa juga serikandi-serikandi Islam, antaranya Maqam Sayyidah Zainab, Sayyidah Ruqayah dan Sayyidah Nafisah. Kemuncak lawatan ini adalah dengan mengunjungi Maqam Imam As-Syafi'e yang merupakan imam bagi Mazhab As-Syafi'e yang sudah tentunya menjadi ikutan bagi kita semua.

Diharapkan lawatan yang dianjurkan ini menjadi titik-tolak bagi mahasiswi baru untuk mendapat semangat dalam menimba ilmu di ardhul kinanah ini. Ambillah iktibar dan istifadah yang berguna dari kunjungan ini dan diharapkan agar semangat yang dibina bukanlah sekadar 'hangat-hangat tahi ayam', hanya berkobar-kobar di permulaan sahaja, tetapi biarlah sehingga kita menggengam segulung ijazah untuk berbakti kepada agama dan bangsa kelak.Tahniah diucapkan kepada Ahli Jawatankuasa Pelaksana Program Sambutan Mahasiswa/wi Baru dan semoga terus berjaya pada masa hadapan.

No comments:

Post a Comment

author
BKKIMM
Badan Kebajikan Keluarga Islam Melaka Mesir kini menjangkau usia 40 Tahun dalam memimpin wadah kesatuan anak Melaka sejak 1976. Tahun demi tahun, badai dan ujian yang datang mematangkan dan menguatkan Badan Kebajikan Anak Negeri (BKAN) ini agar terus kukuh dan utuh dalam memimpin wadah ini.