Saturday, 27 August 2022

[ KE ARAH PENINGKATAN KEMAHIRAN PENDAKWAH MILLENIUM ]KAHERAH, 20 Ogos 2022 – Badan Kebajikan Keluarga Islam Melaka Mesir (BKKIMM) sesi 2021/2022 telah mengadakan program al-Farabi's Day yang bertempat di Dewan Dr. Tengku Muhammad Fa-iz Petra, Wisma Tengku Mahkota Kelantan.


Program yang disusun oleh Unit Penerangan dan Penerbitan ini diberi nama al-Farabi's Day sempena nama seorang tokoh seni ilmuan Islam. Program dimulakan dengan perkongsian slot Media dan Dakwah, disampaikan oleh Ustaz Ahmad Faiz Rafiuddin bin Kamaludin merupakan Ahli Lembaga Penasihat Badan Kebajikan Pelajar-pelajar Johor di Mesir. 

Seterusnya, pengisi kedua oleh Ustaz Abdul Mujib bin Othman pula meneruskan perkongsian berkaitan Mobilegrafi dan Videografi. Penerangan beliau disusuli antara teori dan praktikal menggunakan aplikasi Canva dan VN - Video Editor. 
Setelah selesai rehat, peserta dibahagikan dalam beberapa kumpulan untuk mempraktikkan kemahiran menggunakan aplikasi Canva. Pelbagai hasil karya yang menarik dapat dihasilkan oleh peserta al-Farabi's Day. 

Seharian berprogram bermula pagi sehinggalah petang, al-Farabi's Day akhirnya melabuhkan tirai dengan ucapan penutup yang telah disempurnakan oleh Yang Dipertua Badan Kebajikan Keluarga Islam Melaka Mesir sesi 2021/2022 iaitu Ustaz Umar Muhammad bin Ridzuan. 


Akhirnya, peringkat BKKIMM mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan peserta dan komiti yang menjayakan program tersebut serta berharap dengan berlangsungnya program ini dapat memberi penambahbaikan kemahiran demi menyebarluaskan dakwah Islam dalam medan media. Semoga program tersebut mendapat keberkatan dan keredhaan daripada Allah SWT.

"Medan Islami Menuai Bakti"
"Memurnikan Pemikiran Melestarikan Kesatuan"

#DakwahMillenium
#1Hati1Wahdah
#BersamaBersatu

No comments:

Post a Comment