UPP BKKIMM 2017. Powered by Blogger.

Monday, 5 September 2011

“MEMORI DIRASA,MAHABBAH TERBINA,AIDILFITRI BERMAKNA”


“MEMORI DIRASA, MAHABBAH TERBINA, AIDILFITRI BERMAKNA”

Bergambar seusai solat hari raya

Wisma Seri Melaka, Kaherah, 31 Ogos 2011: Walaupun berada jauh diperantauan dari tanah air tercinta Malaysia dan keluarga tersayang serta suasana sambutan aidilfitri di kampung, tidak sama sekali membuatkan mahasiswa/wi Islam Melaka di bumi Mesir ini keseorangan ketika menyambut ketibaan bulan syawal. Badan Kebajikan Keluarga Islam Melaka Mesir sekali lagi dengan kerjasama Pejabat Hal Ehwal Pelajar Melaka Mesir berjaya menganjurkan rumah terbuka sempena sambutan aidilfitri dan program IHTIFAL KESATUAN, HAFLAH AIDILFITRI DAN MEMORI 35 TAHUN BKKIMM 
( IKTIRAF 35’) pada 31 Ogos 2011 bersamaan 2 Syawal 1432 H.

Majlis rumah terbuka aidilfitri yang bermula seawal pukul 10 pagi telah dihadiri oleh tetamu-tetamu dari Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah termasuk Duta Besar Malaysia ke Kaherah, Datuk Fakhruddin Bin Abd Mukti beserta Datin, Pegawai-pegawai agensi kerajaan dari Shell, Petronas dan lain-lain serta Pegawai-pegawai dari Education Malaysia Egypt. Turut hadir memeriahkan majlis ialah pimpinan Badan Pengurus dan pimpinan Hal Ehwal Wanita Islam Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir ( PMRAM ). Majlis rumah terbuka ini juga turut dihadiri oleh pimpinan pelajar dari setiap negeri dan juga rakyat Malaysia yang bekerja di Mesir.


Manakala program IHTIFAL KESATUAN,HAFLAH AIDILFITRI DAN MEMORI 35 TAHUN BKKIMM ( IKTIRAF 35’ ) yang berlangsung selama 2 hari telah dirasmikan pada hari selasa, 31 Ogos  jam 5.30 petang oleh Menteri Penasihat merangkap Ketua Canseri Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah, Encik Shaiful Anuar Bin Mohamad. Dalam ucapan En. Shaiful Anuar beliau menyatakan berbesar hati dengan jemputan perasmian ini kerana dengan cara ini para pelajar dapat bersua muka dengan pegawai kedutaan serta beramah mesra dan dipihak beliau dapat menerangkan dasar-dasar kerajaan Malaysia serta polisi pentadbiran kerajaan Malaysia. Dalam ucapannya juga beliau berbangga dengan kerjasama antara Badan Kebajikan Keluarga Islam Melaka Mesir ( BKKIMM ) dan Pejabat Hal Ehwal Pelajar Melaka Mesir serta berharap dengan kerjasama ini dapat mengeratkan hubungan dan merapatkan jurang perbezaaan antara satu sama lain. Seterusnya Program Haflah Aidilfitri diteruskan selepas solat maghrib dengan beberapa acara antaranya solat hajat sempena sambutan kemerdekaan Malaysia ke 54, persembahan lakonan oleh ahli-ahli BKKIMM, pertandingan menghias kek antara kumpulan ikhwah dan akhawat serta ucapan ahli-ahli BKKIMM sempena sambutan hari raya aidilfitri.

Wajah-wajah kegembiraan 

 Manakala program hari keluarga BKKIMM pula diteruskan pada keesokan paginya, hari khamis 1 September 2011 di padang Mukhayyam Daim , Madinah Nasr bagi ikhwah untuk permainan outdoor. Untuk akhawat pula di kawasan atas Wisma Seri Melaka. Beberapa acara telah diaturkan oleh unit pengisian dan persembahan untuk permainan outdoor ini antaranya ialah lari lipas kudung.,bola sepak dan tarik tali.seterusnya acara outdoor yang tamat sekitar jam 12.30 tengah hari diteruskan dengan acara indoor yang bermula jam 2.30 petang di surau Wisma Seri Melaka, Kaherah dan berakhir sekitar jam 6.30 malam.
Pada malamnya, majlis penutup yang berlangsung telah diceriakan dengan beberapa acara menarik antaranya pertandingan menghias buah tembikai, persembahan kumpulan, persembahan AJKT BKKIMM serta pertukaran hadiah sesama ahli-ahli BKKIMM. Majlis yang berakhir sekitar jam 11.00 malam ditutup dengan tasbih kaffarah dan surah al-‘asr serta doa penutup yang dibacakan oleh Al-Fadhil Ustz. Aidil Bin Hashim.Disediakan oleh:
Muhamad Firdaus Bin Abdul Hamid
Setiausaha Kerja,
Program IKTIRAF 35,
Badan Kebajikan Keluarga Islam Melaka Mesir,
(BKKIMM) 2010/2011.
No comments:

Post a Comment

author
BKKIMM
Badan Kebajikan Keluarga Islam Melaka Mesir kini menjangkau usia 40 Tahun dalam memimpin wadah kesatuan anak Melaka sejak 1976. Tahun demi tahun, badai dan ujian yang datang mematangkan dan menguatkan Badan Kebajikan Anak Negeri (BKAN) ini agar terus kukuh dan utuh dalam memimpin wadah ini.