Sunday, 30 October 2022

"KESATUAN ISLAM PEMACU KESINAMBUNGAN"

KAHERAH, 22 OKTOBER 2022 – Badan Kebajikan Keluarga Islam Melaka Mesir telah mengadakan program Mesyuarat Agung Tahunan kali ke 35 dan Anugerah Kecemerlangan  (MULTAQA-35) yang bertempat di Surau Wisma Sultan Muhammad V. Program tersebut dekelolai oleh Ustaz Muhammad Aliff bin Omar selaku pengarah dan Ustazah Nurul Ashikin binti Razali selaku timbalan pengarah program. 

   Program yang bertemakan “Kesatuan Islam Pemacu Kesinambungan” ini merupakan satu wasilah terbaik untuk memberi cadangan dan muhasabah di samping merai kecemerlangan ahli. Seterusnya memastikan hala tuju BKKIMM tetap berlangsung pada masa akan datang.
   Pada 19 Oktober 2022 telah diadakan program ambang pada waktu malam dengan usrah gabungan di sebelah ikhwah iaitu sukan futsal dan diselangi tazkirah daripada ustaz Abdul Mujib bin Othman yang bertajuk "Ukhuwah". 

Seterusnya, pada tarikh 20 Oktober 2022 telah diadakan usrah gabungan akhawat berbentuk sukaneka. Program diteruskan dengan majlis perasmian dengan ucapan pembukaan daripada pengarah program diselangi ucapan Yang Dipertua Badan Kebajikan Keluarga Islam Melaka Mesir (BKKIMM) Ustaz Umar Muhammad bin Ridzuan serta disusuli ucapan perasmian daripada Ustaz Muhammad Iqbal bin Seidi, Timbalan Penyelaras Satu, Majlis Gabungan Badan Kebajikan Anak Negeri (MG BKAN).  

   Pada 22 Oktober 2022, MULTAQA - 35 diteruskan lagi dengan agenda kemuncak iaitu Mesyuarat Agung Tahunan kali ke-35 yang dipengerusikan oleh Ustaz Umar Muhammad bin Ridzuan selaku Yang Dipertua BKKIMM. Antara agendanya ialah pembentangan minit Mesyuarat Agung Tahunan kali-34 dan laporan kewangan BKKIMM bagi setiap unit. Minit mesyuarat dan laporan kewangan tersebut telah dicadang sah dan disokong oleh ahli sidang yang hadir.
    Tambahan pula, perbahasan usul dan telah dibahas oleh Ustaz Muhammad Akram bin Mamad dan Ustazah Siti Barizah binti Asni. Kedua-dua usul tersebut telah disokong sebulat suara oleh ahli sidang yang hadir. Sehubungan dengan itu, kedua-dua usul yang dibahaskan telah diterima dan akan dilaksanakan sebagai usul yang akan dijayakan pada masa akan datang. 

   Disamping itu, satu slot khas telah dibawa dalam mesyuarat untuk dibincangkan bersama ahli mesyuarat. Perbincangan tersebut telah dipersetujui dan disepakati oleh ahli sidang dengan menyerahkan keputusan tersebut kepada pimpinan untuk dilaksanakan. 

    Majlis dimeriahkan lagi dengan ucapan penggulungan daripada ahli mesyuarat dan Ahli Jawantankuasa Tertinggi (AJKT). Seterusnya, slot Suruhanjaya Pilihan Raya yang dikendalikan Ustaz Wan Mohd 'Ukkasyah bin Mohd Nazeri bagi mengumumkan barisan kepimpinan Ahli Jawatankuasa Tertinggi dan Ahli Jawatankuasa HEWI sesi 2022 /2023.

 Akhir sekali, SYURA-34 menutup tirainya dengan penyampaian cenderahati kepada seluruh AJKT serta majlis anugerah kecemerlangan kepada graduan dan pelajar melaka Mesir yang telah berjaya dengan cemerlang dalam bidang yang diceburi serta penggerak program yang berkhidmat sepanjang sesi berlansung. 

   Pihak komiti mendahulukan jutaan terima kasih yang tidak terhingga kepada ahli yang hadir dan memberikan komitmen yang terbaik sepanjang mesyuarat berlangsung. Mudah-mudahan segala kesepakatan yang telah diputuskan memberi keberkatan kepada organisasi ini di samping mengukuhkan lagi silaturahim yang telah dibina dalam kalangan anak Melaka. Bak kata pepatah, “Bulat air kerana pembentung, bulat manusia kerana muafakat”.

Wallahua’lam.

“Kesatuan Islam Pemacu Kesinambungan”
“Medan Islami Menuai Bakti”
“Memurnikan Pemikiran, Melestarikan Kesatuan”

#KejayaanBersamaMULTAQA35
#1Hati1Wahdah
#BersamaBersatu

Disediakan oleh : Pengarah (Setiausaha) | MULTAQA-35 | BKKIMM sesi 2022/2023

No comments:

Post a Comment