Wednesday, 11 May 2022

[ INSAN BERTAKWA, MANIFESTASI KEMENANGAN ]

KAHERAH, 11 MEI 2022 – Badan Kebajikan Keluarga Islam Melaka Mesir (BKKIMM) telah mengadakan suatu program yang diberi nama Sambutan Bulan Ramadan dan Raya Anak Melaka 2022 (BUSYRA'22) khusus buat mahasiswa dan mahasiswi Melaka di Pelembahan Nil. Program ini dikelolai oleh pengarah BUSYRA'22 iaitu Ustaz Zulhafizie bin Samsol dan Timbalannya Ustazah Rabiatul Adawiyah binti Harun serta seluruh barisan komiti pelaksana program BUSYRA'22.


       Objektif program ini bertujuan untuk menyeru anak Melaka untuk meraikan bulan ibadah di samping membentuk penghayatan ibrah dalam diri. Memperkasa dakwah dan thaqafah dengan aktiviti-aktiviti yang dianjurkan disamping memupuk kebersamaan dan ukhuwah islamiah dalam kalangan anak Melaka.

      Program ini telah membuka tirainya dengan perasmian BUSYRA'22 oleh Ustaz Muhammad Hariz bin Azimi, penasihat Badan Kebajikan Mahasiswa/wi Islam Pahang (BKMIP). Kemudian diteruskan dengan pelbagai aktiviti pada bulan mulia ini seperti diskusi kitab, "tarawih tour", singgah sahur, galakan tadarus al-Quran dan sebagainya yang telah disusun oleh Unit Pengisian BUSYRA'22. Selain itu, terdapat aktiviti berkebajikan yang menyalurkan sumbangan kepada anak-anak Melaka dan segelintir warga tempatan di Mesir dengan kerjasama Unit Kebajikan sesi 2021/2022. 


     BUSYRA'22 diteruskan lagi pada bulan Syawal dengan pelbagai aktiviti menarik seperti Solat Sunat Aidilfitri bersama warga tempatan Mesir di Masjid berdekatan, Rumah Terbuka BKKIMM yang berlangsung pada hari Sabtu bersamaan 7 Mei 2022 dan telah dihadiri oleh tetamu jemputan dalam kalangan anak Melaka dan beberapa VIP jemputan.

     Program yang berjalan selama lebih daripada sebulan ini telah berjaya melabuhkan tirainya pada malam raya ke-5 bersamaan 7 Mei di Wisma Nusantara, Rabaah di mana Majlis Perasmian Penutupan BUSYRA'22 telah disempurnakan oleh Alfadil Ustaz Umar Muhammad bin Ridzuan selaku Yang Dipertua BKKIMM sesi 2021/2022.


      Majlis dimeriahkan lagi dengan sesi penyampaian hadiah kepada para peserta yang menyertai pertandingan sepanjang program. Seterusnya, persembahan nasyid jemputan dan diikuti dengan sesi bergambar beramai-ramai. Semoga dengan berakhirnya program BUSYRA'22 pada kali ini dapat mengeratkan ukhuwah dan melakar memori indah yang amat bermakna buat mahasiswa/wi Melaka yang beraya di perantauan Mesir.

“Insan Bertakwa, Manifestasi Kemenangan”
“Medan Islami Menuai Bakti”
“Memurnikan Pemikiran, Melestarikan Kesatuan”

#WawasanTakwa
#1Hati1Wahdah 
#BersamaBersatu

Disediakan oleh:
Setiausaha (Promosi dan Teknikal) BUSYRA'22
Badan Kebajikan Keluarga Islam Melaka Mesir sesi 2021/2022

No comments:

Post a Comment